4 Ocak 2014 Cumartesi

Defne Yaprağı

Defne yaprağı yemeklere lezzet vermek amacıyla kullanıldığı gibi,tıbbi olarak etkileri de bulunmaktadır. Yaz, kış yapraklarını dökmeyen defne, her zaman yeşil bir ağaçtır.
Kokusu hoş ve aromatik bir bitki olan defne, vücudumuzdaki mikropları öldürmede ve ağrı kesici etkilere de sahiptir. Kas yorgunluklarına, romatizma ağrılarına, defne yapraklarıyla hazırlanan banyo, adet öncesi gerginlik ve ağrılara da iyi gelmektedir.
Ülkemizde gayet bol olan defne yaprakları, dünya defne yaprağı ihtiyacının %80 ‘ni karşılamaktadır. Karadeniz, Ege ve Akdeniz Bölgesinde yetiştirilen defne yaprakları Avrupada ilaç ve kozmetik sanayinde kullanılmaktadır. Çorba,balık ve et yemeklerinde koku vermek için kullandığımız defne yaprakları, diş ağrılarında da -2,3 yaprağını sirke ile kaynatıp dişe gargara yapıldığında- ağrıları dindirmeye yardımcı oluyor.
Defne yaprağı çayını hazırlarken ; 3 defne yaprağını, bir tutam hatmi çiçeği ile suda 10 dk kaynattıktan sonra bal ile birlikte, 2 tutam da tarçın tozu karıştırarak hazırlanır, yemeklerden sonra bir bardak içilebilir.
1 litre kaynar suya 3 defne yaprağını, 5 dk kısık ateşte kaynattıktan sonra su dolu küvete ekleyerek banyosunu da hazırlayabiliyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder