Zambak, soğanlı bitkiler içinde insanların tanıdığı en eski bitkidir.
120.000’ den fazla çeşide
sahiptir. Eski çağlarda bazı şehirlere adını vermiştir. Saflık ve temizliği simgeler. Günümüzde kozmetik alanında da kullanılmaktadır. Son yıllarda zambak üretiminde önemli artışlar görülmektedir. Bunun nedeni, yüksek
kâr getirmesi ve talebin artmasıdır. Zambak çok
yıllık otsu bir bitkidir.
Soğanlı bitkiler
içinde soğanlı pullu yapısıyla diğer bitkilerden ayrılır. Balık pullarına benzeyen bu yapılar besin
depo eden yapraklardır. Bir soğanda yaklaşık 50 civarında pul bulunur. Bütün pullar dip tablaya bağlıdır. En içteki pul dibinde büyüme noktası bulunur. Zambak soğanı toprağa dikildiğinde önce aşağıya doğru kök kısmı oluşur. Toprak üstünde de diğer kısımlar daha sonradan gelişir.
Çiçek sapı soğanın ortasından çıkar. Boyu 45-50 cm kadardır. Zambak sapının dik olması istenir. Zambak yaprakları ince, uzun, uçları sivri, dipten yukarıya doğru
küçülen yapıdadır. Çiçek sapının ucunda çiçekler
bulunur. Zambak bitkisi
bir sapta 1-12 arasında değişen sayıda
ve 18-30 cm çapında, borazan
şeklinde çiçeklere sahiptir. Zambak çiçekleri üçlü çanak yapraklara
sahiptir. Erkek organlar
iki daire üzerinde, her bir dairede
üç olacak şekilde sıralanmıştır. Dişi organın boyu erkek organlarla
aynıdır.
Zambağın
çok çeşidi olmasına
rağmen en çok ekonomik değeri olan iki çeşit yetiştirilir. Bunlar
Mis zambağı ve Nisan zambağıdır.
Mis zambağı, her çeşit toprakta
yetişir. Ancak özel olarak yetiştirilecekse kumlu, hafif killi, tınlı, organik
maddece zengin ve gübreli topraklar tercih edilir. Bitkinin
çiçeklenmesi yapraklı olduğu dönemde gerçekleşir. Çiçek sapının uzunluğu 120-150 cm kadardır. Çiçekler çiçek sapının uç noktasında açarlar. Bir sapta 4-12 adet çiçek olabilir
Nisan zambağı kireçli toprakları sever. Çiçek sapı 60-90 cm kadardır. Bir sapta 1-5 adet çiçek bulunur.
Zambak bitkisinin soğanı iki yöntemle çoğaltılır. Bu yöntemler, soğan
pul yaprakları ve çiçek sapları ile çoğaltmadır.
En çok kullanılan soğan pul yaprakları ile yapılan çoğaltmadır. Bu yöntemle yılın her döneminde çoğaltım yapılabilmektedir. Burada dikkat edilecek konu kullanılacak soğanın seçimidir. Soğanlar sağlıklı ve çevre genişliği 20 cm den fazla olmalıdır. Çoğaltım için seçilmiş soğanların dıştaki
pullarından bir kaç sırası elle koparılır. Koparılan pul yapraklar bir kaç saat dinlendirildikten sonra
mantar
öldürücü
ilaçlarla
ilaçlanır. Hazırlanmış
köklendirme ortamına
uçları yukarı gelecek
şekilde 5-6 cm derinlikte dikilir. Köklendirme
Çiçek sapları ile çoğaltmada ise çiçekleri kesilmiş yapraklı çiçek sapları kullanılır. Çiçek sapları ile köklendirme iki şekilde olur. Birincisinde, çiçek sapları 30–45 derecelik açılarla köklendirme ortamına
doğrudan dikilir. İkincisinde ise çiçek sapları önce
katlamaya tabi tutulur. Katlama süresi iki aydır. Katlama şu şekilde yapılır. Çiçek hasadı yapılmış bitkinin
ağustos – eylül arasındaki çiçek sapları, uygun bir kasaya bir sıra
sap bir sıra harç karışımı şeklinde üst üste sıralanır. Katlama ortamı nemli tutularak iki ay bekletilir. Bu şekilde bekletilen çiçek saplarından 10-15 yavru soğancık
elde edilir.
Köklendirme ortamı hazırlanırken kum, perlit,
vermikülit, toprak, torf kullanılır. Çoğaltma sonunda oluşan yavru soğancıklar yeşil yapraklar vermeye başladıktan sonra şaşırtma yapılır. Şaşırtma işleminde, bitkilerin arasında 2-3 cm mesafe kalacak şekilde 5-10 cm derine başka bir yere dikilirler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder