LATiNCE ADI: Salvia Officinalis
iNGiLiZCE ADI: Garden Sage
MAHALLi ADLARI: Adaçayı, Ayı Kulağı, Misk Adaçayı, Diş Otu
BiTKi HAKKINDA GENEL BiLGi VE ÜLKEMiZDEKi YAYILIġI:
Adaçayının bugüne kadar 500 türü tesbit edilmiştir. Bu türler tropik ve subtropik bölgelerde
dağınık olarak
bulunurlar. Ülkemizde ise yaklaşık
90 kadar salvia türü bilinmektedir. Adaçayları bir ya da çok yıllık, çoğunlukla
güzel kokulu, çalı görünüşünde
ve tüylü bitkilerdir. Ülkemizde Akdeniz ve Ege bölgelerinde; dağlarda, steplerde, tarım
arazileri civarında ve ormanlık sahalarda yetişmektedir. Tıbbi özelliği olan salvia
officinalis
l. Ülkemizde tabii olarak yetişmemekte, ancak tohumu temin edildiğinde kolaylıkla kültüre
alınarak yetiştirilebilmektedir.
KULLANILAN BÖLÜMLERi:Kurutulmuş
Yaprakları
SANAYiDEKi KULLANIM ALANI:
Adaçayı yapraklarının enfüzyonu ilaç sanayinde gargaralar ve şurupların bileşimine
girerek boğaz ağrıları ve
iltihaplarına karşı kullanıldığı gibi, dezenfekten, antiseptik olarak bunun yanında da mide ve barsak
spazmlarını çözücü ilaçların yapımında değerlendirilir. Ayrıca hoşa giden kokuları sebebiyle kozmetik
sanayinde de geniş kullanım alanı bulunmakta, özellikle dinlendirici vasıftaki banyo köpüklerinin imalinde kullanılmaktadır. Son yıllarda tedavi edici özelliği olan diğer bitkiler
ile karıştırılıp poşet halinde
hazırlanan çayları da piyasaya çıkmaktadır. Uçucu yağda bulunan thujol zehirli bir madde olup; düşük dozlarda titreme
ve halisünasyon yüksek dozlarda da saraya benzer titremeler akabinde uyuşukluk ve bitkinlik şeklinde etki
ettiğinden günlük maximum
doz önemli olup, genellikle enfüzyonu
kullanılır.
HALK ARASINDAKi KULLANIMI:
Halk arasında çay gibi demlenerek (enfüzyonu) boğazdaki iltihaplanmalar, yorgunluk, sinir
zafiyetine karşı kullanılır. Ayrıca balve sirke ile karıştırılarak ruhi depresyonlar, şiddetli soğuk algınlıkları ve bazı kadın hastalıklarına karşı kullanılmaktadır. ishal kesici
ve iştah artırıcı olarak da faydalanılmaktadır.
DROG OLARAK ÖZELLiKLERi:
Yatıştırıcı, midevi
idrar söktürücü, terletici,
dinlendirici, ağız ve boğazlarda antiseptik, dezenfektan
özellikleri vardır.
VERiM:
Avrupa'da yeşil-yaş herba verimi, ilk yılda 300-400 kg/da ikinci
ve üçüncü yıllarda 800-1200 kg/da arasındadır. Ege bölgesinde yapılan
bir denemede ilk sene 862
kg/da ikinci sene 2141 kg/da üçüncü sene, 2384
kg/da yeşil herba elde edilmiştir. Gübre verilmeksizin yapılan üretimden
ise 1238 kg/da; 5 kg/da azot
verilince 2333 kg/da;10kg/da azot verilince 3481 kg/da yeşil herba alınmıştır. (ilisulu -1992)
DIġ TiCARETi:
Doğada kendiliğinden
üreyen adaçayları,
toplanıp pazarlanır, alım satımı yapılır. Halen
batı ve güney
illerimizde en çok olmak
üzere hemen
hemen tüm baharatçılarda satılmaktadır. Fransa, Almanya, A.B.D ve diğer bazı ülkelerde üretimi yapılmaktadır. Günümüzde en çok doğal yetişen adaçayları tüketilmektedir.
İHRACAT MiKTARI:
YILLAR
|
MİKTAR (KG)
|
DEĞER ($)
|
1997
|
720.
550
|
1.
604. 405
|
1998
|
923.
325
|
2.
103. 571
|
1999
|
1.
114. 728
|
2.
357. 601
|
iTHALAT MiKTARI:
YILLAR
|
MİKTAR (KG)
|
DEĞER ($)
|
1997
|
195.
656
|
278.
475
|
1998
|
287.
497
|
401.
738
|
1999
|
218.
710
|
298.
902
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder