LATiNCE: Lavundula L.
iNGiLiZCE ADI: Lavender.
MAHALLi ADLARI: Lavanta, Gargan, Karabaş Otu.
BiTKi HAKKINDA GENEL BiLGi ÜLKEMiZDEKi YAYILIġI:
Lamiaceae familyasının bir cinsi olan lavantaların dünya üzerinde yaklaşık
olarak 26 türü mevcuttur. Çok yıllık ve yaklaşık 1m. Ye kadar boylanabilen bir bitkidir. Lavantalar dünya üzerinde
başta orta Avrupa olmak üzere, Akdeniz ülkeleri, kanarya adaları, Habeşistan ve Doğu Hindistan'da yayılış göstermektedir. Fransa, ispanya ve italya'da uçucu yağ oranı yüksek olan bazı türler büyük oranda kültür
bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Dünya üzerinde yaygın olarak bulunan iki tür l. Officinalis l. Ve l. Angustifolia mill. (subsp. Angustifolia) syn.:spica l. olup bunların içinden
l. Angustifolia ile diğer bir lavanta türü olan l.
Stoechas l. Ülkemizde tabii olarak yetişmektedir. Bu türlerin yayılış alanı şöyledir:
L. ANGUSTiFOLiA MiLL. (SUBSP. ANGUSTiFOLiA) SYN: SPiCA L.: istanbul, Akdeniz Ve Ege
Bölgesinde.
L. STOECHAS L.: istanbul Civarı, Ege Ve Akdeniz
Bölgesi Tabii Yayılış Alanıdır.
KULLANILAN
BÖLÜMLERi:
SANAYiDEKi KULLANIM ALANI:
ilaç sanayinde bazı preperatlara koku vermede,merkezi sinir sistemini
düzenleyici ilaçların bileşiminde yer almaktadır.
Ancak sanayide bünyelerindeki linalol ve linalil
asetatdan dolayı da parfümeri
ve kozmetikte cilt temizleyici
losyon,
kokulu banyo sabunu ve
köpüklerinin yapımında
kullanılmaktadır.
HALK ARASINDAKi KULLANIM ALANI:
Halk arasında çay gibi demlenerek baş dönmesi ve sinirsel sıkıntılara karşı içilir.
Alkol ve zeytin yağında bekletilerek
elde edilen tentürüde
kullanılmaktadır.
DROG OLARAK ÖZELLiKLERi:
Sivilceler astım,
bronşit, saç dökülmeleri, kadın hastalıkları, sinir
hastalıkları, bazı cilt hastalıkları, akciğer hastalıkları, romatizma, tenya, öksürük ve baş dönmesine karşı kullanılan ilaçların bileşimine girmektedir.
YETiġTiRiLMESi:
iKLiM VE TOPRAK iSTEKLERi:
Toprak yönünden
seçici olmayan
bir bitkidir. Ancak; kuru, hafif kireçce zengin yerleri
sever.
Özellikle toprağın belli
derinlikte yeterli
neme sahip olması gerekir.
Lavanta çiçekleri, soğuğa fazla dayanıklı değildir.
Fakat, orta Avrupa koşullarda kışı geçirecek kadar soğuğa dayanıklı bazı türleri mevcuttur. (iLiSULU'DAN CEYLAN - 1981) Deniz seviyesinden 1350 m.
Yükseklikte yetişir.
Açık, güneşli havalar ve taşlık, eğimli yerler
yetişmesi için uygundur.
EKiM- DiKiM:
Tohum ile üretildiği gibi vejetatif olarak da üretilebilir. Vejetatif üretim, yan kök sürgünleri veya yaşlı bitkilerden elde
edilebilecek
çelikler ile yapılabilir. Ancak, uygulama daha çok
tohumla yapılmaktadır. Tohumlar, önce yastık ve seralara ekilir.
Genellikle yastık ve seralara şaşırtılır. ilkbahar'da tarlaya dikimi yapılır. Yastıklara ekim yapıldığında, 40-50 gr tohumluk
15 metrekarelik yere ekilir
ve
buradan 1 dekarlık
alana yetecek kadar fide elde edilir. Tarlaya dikim, bölgelere göre nisan ve haziran aylarına kadar değişir.
ilk sene; kısa saplı,
oldukça zayıf bitkiler oluşur.
Çiçeklenme, ikinci yıldan itibaren başlar. Dikimde, 40x30 veya 40x40 cm mesafe uygulanır. Kurulan plantasyondan, 2-3 yıl faydalanılır.
Almanya koşullarında 4-5 yıl; güney Afrika'da 3 yıl yararlanıldığı belirtilmektedir. (iLiSULU -1992)
BAKIM:
Toprağın havalandırılması ve yabancı otların temizlenmesi, bakım
işlerini oluşturmaktadır. Bunun için ara
sıra özellikle sulamadan sonra çapa işlemi yapılmalıdır. Ayrıca, bitkilerin hafif donlardan zarar görmemeleri
için, üstlerinin özellikle almanya için
patates veya diğer bitki artıkları ile
örtülmesi önerilmektedir.
Kireçce zengin
toprak istemektedir. 2-3 yılda bir
kompost ile gübrelenmesi,
olumlu etkide bulunmaktadır.
Azotlu ve fosforlu gübreleri
seven
bir bitkidir. Dekara 4-6 kg azot, 8-12 kg k2o, 2-7,5 kg p2o5 verilmesi önerilir. (iLiSULU' DAN CEYLAN -1981)
HASAT:
Yan dallardaki çiçek başlarında, orta saptaki başakların da çiçeklendiği dönemde, hepsi birlikte hasat edilir. 15 ağustos 'tan
sonra lavanta çiçeğinin hasat, birkaç defa
edilmemesi önerilmektedir.
Çiçekteki uçucu yağ oranı, tam çiçeklenme devresine kadar belirgin bir şekilde artmaktadır.
Bu nedenle, iyi kalitede bir lavanta çiçeği droğu, bu devredeki
hasatta elde edilir ancak,
ceplerindeki uçucu yağ miktarı, çiçeklenme
sonuna kadar çoğalmaktadır.
Hasat; çiçek başak sapından, başaktan 10 cm kadar aşağıdan orak v. B. ile biçilerek yapılır.
Lavanta
çiçeğinde eş zamanlı bir çiçeklenme olmadığından hasat, birkaç seferde
tamamlanır. Kodekslere göre,
sadece çanak yapraklarıyla
birlikte hasat, elle çiçekleri toplanarak da yapılabilir.
KURUTMA:
Lavanta çiçeğini, güneşte kurutmamak gerekir. Güneşte kurutmada, renk ve aroma zarar görür. Suni
kurutmada ise çok dikkatli olmak gerekir.
Sıcaklığın 30 c civarında
olmasına özen gösterilmelidir. Saplarıyla hasat edilmiş
lavanta çiçeğinde sapların ayıklanması, kurutmadan sonra yapılır. Eğer endüstriyel
yağ alınması amaçlanmış
ise sapların ayıklanması, kurutmadan sonra yapılır. Eğer endüstiriyel yağ alınması
amaçlanmış ise sapların ayıklanması mutlak gerekli değildir.
(iLiSULU - 1992)
VERiM:
Lavanta'nın verimi, değişken özellik gösterir. Heeger'e göre lavanta çiçeği, 30-50 kg/da; herba (lavanta yaprağı, sapı, çiçeği) 150-200 kg/da arasında değişmektedir. Daha sonraki yıllarda verim ve uçucu yağ
miktarının arttığı görülmüştür.
MUHAFAZA, AMBALAJ VE
PAKETLEME:
Güneş ışınlarından korunmuş, rutubetsiz, havalanması iyi depolarda muhafaza edilmelidir. Küçük paketler
veya poşetler halinde uygun şekilde ambalajlanarak pazarlanabilir.
(iLiSULU- 1992)
EKONOMiK ÖNEMi:
Lavanta
çiçeği, doğal
olarak
üreyebildiği gibi
bugün birçok ülkede ve ülkemizde, kültürü yapılarak üretilmektedir.
Ülkemizde üretim miktarı,
kesin olarak belli
değildir.
Ülkemizde drog olarak
ithalatı yapılmamakta, ancak etken maddeleri ithal edilmektedir. (iLiSULU- 1992)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder