9 Ocak 2014 Perşembe

1. ANASON:



         LATiNCE ADI: Pimpinella Anisum L.

iNGiLiZCE ADI: Garden Sage

         MAHALLi ADLARI: Anason

         BiTKi HAKKINDA GENEL BiLGi VE ÜLKEMiZDE YAYILIġI:

Anason çok eski bir kültür bitkisidir. Kökeninin neresi olduğu tam olarak bilinmemektedir. Ancak Mısır, Suriye, Kıbrıs, Yunanistan, Ege adala ve rkiye'nin olabileceği kanısı yaygındır. Bugün anason değişik iklim bölgelerinde yayılmıştır. Ancak cak iklim bölgelerindeki yaygınlığı daha fazladır.

Anasonun kültürü bir çok ülkede yapılmaktadır. ispanya, Balkan ülkeleri, Güney Rusya ve rkiye en fazla anason üretimi yapan ülkelerdir.

Anason cak, orta nemlilikte iklimden hoşlanır. Yurdumuzun özellikle Ege, Marmara ve ney Anadolu bölgeleri iklim yönünden uygun yörelerdir.

Anason üretimi yıllık 20. 000 ton dolayındadır. Yurdumuzda en fazla anason antalya - denizli- burdur- Muğla ve izmir yörelerinde üretilmektedir. ABD, Brezilya, Hollanda, Almanya, Fransa, italya, ispanya ve Yunanistan Türkiye'nin %74 anasonunu alırlar.

         VERiM:

Anasonda verim bölge ekolojik koşullarına, yetiştirme tekniğine ve kullanılan çeşide göre büyük değişiklik göstermektedir. Bornova koşullarında ispanya, çeşme ve Isparta kökenli anasonların kasım, şubat ve mart aylarındaki ekimlerinde en yüksek verim şubat ekiminden elde edilmiş bulunmaktadır. Burada çeşme (izmir) çeşidi ortalama 43 kg/da, ispanya çeşidi ise 73 kg/da verim vermiştir.

Literatürde verimin 50-100 kg/da arasında değiştiği belirtilmektedir.



YILLAR
EKİLEN ALAN

(HA)
ÜRETİM (TON)
VERİM (KG/HA)
1990
16. 400
9. 500
597
1991
17. 617
13. 400
761
1992
33. 000
25. 000
758
1993
36. 800
28. 000
761
1994
41. 000
27. 500
671
1995
36. 000
25. 000
694
1996
35. 000
19. 000
543
1997
34. 000
21. 000
618
1998



1999
41. 000
23. 000
582

         KULLANILAN BiTKi KISMI: Fractus Anisi

içerdiği etken madde:anoson meyvesi uçucu yağ içermektedir. Bunun oranı %1. 5-3 arasında değişme

 KULLANI ALANI:

Anason midevi, karminatif, iştah ıcı ve koku verici etkilere sahiptir. Anasonun karminatif etkisi mide ve bağırsaklarda fermantasyona engel olmasından ileri gelmektedir. Ayrıca anason bazı içkilerin (rakı, anitez) hazırlanmasında da kullanılmaktadır.


DIŞ TİCARET RAKAMLARI


ANASON TOHUMU


YILLAR
MİKTAR (KG)
DEĞER ($)
1997
338. 850
579. 934
1998
162. 900
344. 721
1999
97. 524
214. 868




iTHALAT  MiKTARI:

ANASON VE CIN ANASON TOHUMU


YILLAR
MİKTAR (KG)
DEĞER ($)
1997
338. 850
579. 934




1998
162. 900
344. 721
1999
97. 524
214. 868

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder