9 Ocak 2014 Perşembe

1. BİBERİYE:


         TAKIM: Tubiflorales

         FAMiLYA: Lamiaceae

         CiNS: Rosmarinus

         TÜR: Rosmarinus Officinalis L.

         MAHALLi ADLARI: Kuşdili, Hasaban, Lacivert Gül, Itırların Prensi

         BiTKi HAKKINDA GENEL BiLGi VE ÜLKEMiZDEKi YAYILIġI:

nyanın birçok yerinde kültürü yapılmaktadır. Başta rkiye olmak üzere özellikle Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerde 1500-1700 m yüksekliklere kadar yetişme ortamı bulmuştur. Çok sayıda varyete ve forma sahiptir. Akdeniz havza başta olmak üzere ılıman ve sıcak iklim bölgelerinde kültüre alınmıştır. Akdeniz ülkelerinde yabani olarak yetişir. Yayıldığı ülkeler Portekiz, Yugoslavya, Fransa, ispanya, Tunus, Fas, Cezayir ve italya'dır.

Ülkemizin batı ve güney kıyılarında yabani olarak yetişir. Park ve bahçelerde yetiştirilir. Baharat v.b. Amlarla kültürü yapılamaz. Baharat olarak da fazla kullanılmaz. Uçucu yağ üretimi yok denecek kadar

azdır. Bunun yanında, birçok ülkede doğal yetişen biberiye toplanmakta ve değerlendirilmektedir. Ancak istatistiği tutulmamaktadır. Bu nedenle rakamla ekonomik önemi belirtilememektedir.

         BiTKiSEL   ÖZELLiKLERi:

Çalımsı karakterli bir bitkidir. Sapı lifsi yapıda, ince, narin, çok dallı ve diktir. Ge dalla rt köşelidir. Yaprakla karşılıklı, sapsız ve kulakçıksızdır. Yaprakları çam yapraklarına benzer. Yaprak aya uzunca, oldukça etli, üst tara tüysüz, koyu renkli; alt tarafı ise çok tüy ve beyazımtrak yeşil renklidir. Yaprak kenarları alt tarafa doğru kıvrık olup kışın yapraklarını dökmez. Yaprakla dil şeklinde, 2-3 cm uzunlukta, 2-4 mm genişliktedir. Yaprak aya derimsi, dar, şeritsi veya zraksıdır. Yaprak ucu küttür. Taban kısmı çok kısa sap şeklinde daralmıştır.

Çiçekleri, dalların ucunda ve yaprak koltuklarında çük topluluklar halindedir. Bütün sene çiçeklidir. Ve çekleri bir eksen üzerinde salkım şeklindedir. Çanak yaprakla tüp şeklinde, iki dudaklı ve çok tüylüdür. Taç yaprakları da tüp şeklinde ve iki dudaklıdır. Çiçekleri mavimsi beyaz, mor ve eflatun renklidir. Üst dudakta iki dar lop, alt dudakta üç dar lop bulunur. Alt dudağın orta lobu diğerlerinden daha büyük ve çukurdur. Stamerler iki tanedir. Flament, korolla tüpünden daha uzun, kıvrık, mor renklidir ve tabanında küçük bir diş yapısında çıkıntısı vardır. Dişi organ iki karperli, stilusu uzun ve kıvrık, stigması iki parçalıdır. Çiçeklerinde nektarium bulunur. Meyvesi esmer, küçük fındıksı yadadır. Yapraklarında %8 tanen, %1-2 uçucu yağ ve acı madde bulunur.

         FAYDALANMA  YÖNLERi:

En ucuz baharatlardandır. Mutfakta et, sebze, omlet,çorba, sos ve salatalar da, hemen hemen her türlü gıdada sevilerek tüketilir. Gıda sanayinde baharat ve yan ürünleri başta olmak üzere, alkolsüz ecek, çeşni ürünü
ve etlerde, ayrıca şekerleme, dondurma ve fırın ürünlerinde kullanılır. Gıda sanayinin kullanımının dışında, son zamanlarda sentetikler kadar etkili biberiye antioksidanları üretilmekte ve değerlendirilmektedir. Ayca parfümeri, kozmetik ve eczacılıkta kullanılır. Özellikle spazm çözücü, romatizma, gargara, tavman, burkulmalara karşı fiziksiyon, idrar söktürücü, tenter, ateş düşürücü, astım ve biok hastalığa karşı faydalıdır.

         YETiġTiRiLMESi:

iKLiM VE TOPRAK iSTEKLERi: Yetiştiği yerler yazları kurak, kışları yağışlı geçen lgelerdir. 1500- 1700 m yüksekliğe kadar yayılmasında iklim değişikliklerine dayanıklı olması ve serin iklim koşullarında da rahatlıkla  üretilebilmesi  etkendir.

Toprak isteği yönünden fazla seçici bir bitki değildir. (iLiSULU -1992)

EKiM-DiKiM:Kendisi doğal olarak yetişmekte olan bir bitkidir. Tohumlarını saçarak koloniler oluşturmaktadır. Tohumları ekilerek kolay üretilebildiği gibi, çok koku yayan biberiye bitkileri vejetatif olarak çelik alma yoluyla da üretilebilir. Bahçelerde,tarlalarda ve kısmen gölgelik yerlerde rahatlıkla yetiştirilir.

BAKIM:Kendisi ürediği için bakımı hakkında yeterli bilgimiz yoktur. Fakat, bakımında fazla zorluk çekilmeyeceği anlaşılmaktadır. (iLiSULU-1992)

HASAT-TOPLAMA: Biberiye, akdeniz kıyılanda işlenmemiş bölgelerde bütün yıl çek açan bir bitkidir. Bu bitkinin bütün yıl çiçek açan dalları toplanır, demet yapılır ve gölgede kurutulur. Böylece her zaman kullanılır. (iLiSULU-1992)

         VERiM:

Doğadan toplandığı için dekara verimini söylemek isabetli olmaz. Ancak sık ekilmiş bir biberiye kolonisinden bir kişi filizleri kırarak günde 400-700 kg yaş drog toplayabilir 5-7 kg yaş drogtan ise 1kg kuru drog elde edilir. (iLiSULU- 1992)

         MUHAZAFA -PAZARLAMA:

Elde edilen yaş filizli, çekli droglar gölgede kurutulurlar. Kutularda tarla ve çuvallarda saklanır, pazarlanır. Satın alınırken iyi saklanmış olmasına, kokusunun azalıp azalmamasına, çek ilacı yapılmamış olmasına dikkat edilmelidir. (iLiSULU-1992)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder