TAKIM: Tubiflorales
FAMiLYA: Lamiaceae
CiNS: Rosmarinus
TÜR:
Rosmarinus Officinalis L.
MAHALLi ADLARI: Kuşdili,
Hasaban, Lacivert Gül, Itırların Prensi
BiTKi HAKKINDA GENEL BiLGi VE ÜLKEMiZDEKi YAYILIġI:
Dünyanın birçok yerinde kültürü yapılmaktadır. Başta Türkiye olmak üzere özellikle
Akdeniz'e kıyısı olan
ülkelerde 1500-1700 m yüksekliklere kadar yetişme ortamı bulmuştur. Çok sayıda varyete ve forma sahiptir.
Akdeniz havzası başta olmak üzere ılıman ve sıcak iklim bölgelerinde kültüre alınmıştır. Akdeniz
ülkelerinde yabani olarak yetişir.
Yayıldığı ülkeler Portekiz, Yugoslavya, Fransa, ispanya, Tunus, Fas, Cezayir ve italya'dır.
Ülkemizin batı ve güney kıyılarında yabani olarak yetişir. Park ve bahçelerde yetiştirilir. Baharat v.b. Amaçlarla kültürü yapılamaz.
Baharat olarak da fazla
kullanılmaz. Uçucu yağ üretimi yok denecek kadar
azdır. Bunun yanında,
birçok ülkede doğal yetişen biberiye toplanmakta ve değerlendirilmektedir. Ancak
istatistiği tutulmamaktadır. Bu
nedenle rakamla ekonomik önemi
belirtilememektedir.
BiTKiSEL
ÖZELLiKLERi:
Çalımsı karakterli bir bitkidir. Sapı lifsi
yapıda, ince, narin, çok dallı ve diktir. Genç dalları dört köşelidir.
Yaprakları karşılıklı,
sapsız ve kulakçıksızdır. Yaprakları çam yapraklarına benzer. Yaprak ayası uzunca, oldukça etli, üst tarafı tüysüz, koyu renkli; alt tarafı ise çok tüylü ve beyazımtrak yeşil renklidir. Yaprak
kenarları alt tarafa doğru kıvrık olup kışın yapraklarını dökmez. Yaprakları dil şeklinde, 2-3 cm uzunlukta, 2-4 mm genişliktedir. Yaprak ayası derimsi, dar, şeritsi veya mızraksıdır.
Yaprak ucu küttür. Taban kısmı çok kısa sap şeklinde
daralmıştır.
Çiçekleri, dalların ucunda ve yaprak
koltuklarında küçük topluluklar halindedir. Bütün
sene çiçeklidir. Ve
çiçekleri bir eksen üzerinde salkım şeklindedir. Çanak yaprakları tüp şeklinde, iki dudaklı ve çok tüylüdür.
Taç
yaprakları da tüp şeklinde ve iki dudaklıdır. Çiçekleri mavimsi beyaz, mor ve eflatun renklidir. Üst dudakta
iki dar lop, alt dudakta
üç dar
lop bulunur. Alt dudağın
orta lobu diğerlerinden daha büyük ve çukurdur.
Stamerler iki tanedir.
Flament, korolla tüpünden daha uzun,
kıvrık, mor renklidir ve tabanında küçük bir diş yapısında
çıkıntısı vardır. Dişi organ iki karperli, stilusu uzun ve kıvrık, stigması iki parçalıdır. Çiçeklerinde nektarium bulunur. Meyvesi esmer,
küçük
fındıksı yapıdadır. Yapraklarında %8 tanen, %1-2
uçucu yağ ve acı madde bulunur.
FAYDALANMA YÖNLERi:
En ucuz baharatlardandır.
Mutfakta et, sebze, omlet,çorba, sos ve salatalar da, hemen
hemen her
türlü
gıdada sevilerek tüketilir. Gıda sanayinde baharat ve yan ürünleri başta olmak üzere, alkolsüz
içecek, çeşni ürünü
ve etlerde, ayrıca şekerleme, dondurma ve fırın ürünlerinde kullanılır. Gıda sanayinin kullanımının
dışında, son zamanlarda sentetikler kadar etkili biberiye antioksidanları üretilmekte ve
değerlendirilmektedir.
Ayrıca parfümeri,
kozmetik ve eczacılıkta
kullanılır. Özellikle
spazm çözücü, romatizma,
gargara,
tavman, burkulmalara karşı fiziksiyon, idrar söktürücü, tenter, ateş düşürücü, astım ve birçok hastalığa karşı faydalıdır.
YETiġTiRiLMESi:
iKLiM VE TOPRAK iSTEKLERi: Yetiştiği yerler yazları kurak, kışları yağışlı geçen bölgelerdir. 1500- 1700 m yüksekliğe kadar yayılmasında iklim değişikliklerine dayanıklı
olması ve serin iklim koşullarında da
rahatlıkla üretilebilmesi etkendir.
Toprak isteği yönünden fazla seçici bir bitki değildir. (iLiSULU -1992)
EKiM-DiKiM:Kendisi
doğal olarak yetişmekte olan bir bitkidir. Tohumlarını saçarak koloniler oluşturmaktadır. Tohumları ekilerek kolay üretilebildiği gibi, çok koku yayan biberiye bitkileri vejetatif olarak çelik
alma yoluyla da üretilebilir.
Bahçelerde,tarlalarda ve kısmen gölgelik yerlerde rahatlıkla yetiştirilir.
BAKIM:Kendisi
ürediği için
bakımı hakkında yeterli bilgimiz yoktur.
Fakat, bakımında fazla
zorluk çekilmeyeceği anlaşılmaktadır. (iLiSULU-1992)
HASAT-TOPLAMA: Biberiye, akdeniz kıyılarında işlenmemiş
bölgelerde bütün yıl çiçek açan bir bitkidir.
Bu bitkinin bütün yıl çiçek
açan dalları toplanır,
demet yapılır ve gölgede kurutulur. Böylece her zaman kullanılır.
(iLiSULU-1992)
VERiM:
Doğadan toplandığı için dekara verimini söylemek isabetli olmaz. Ancak sık ekilmiş bir biberiye kolonisinden bir kişi filizleri kırarak günde 400-700 kg yaş drog toplayabilir
5-7 kg yaş drogtan ise 1kg kuru drog elde edilir.
(iLiSULU- 1992)
MUHAZAFA -PAZARLAMA:
Elde edilen yaş filizli, çiçekli droglar gölgede kurutulurlar. Kutularda tarla ve çuvallarda saklanır, pazarlanır.
Satın alınırken iyi saklanmış olmasına, kokusunun azalıp azalmamasına, böçek ilacı yapılmamış olmasına
dikkat edilmelidir. (iLiSULU-1992)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder