Yetiştiricilikte koruyucu hekimlik ya
da bir diğer ifade ile canlı güvenliği (biosecurity)
daima ön planda tutulmalıdır. Kafeste
yetiştirilen kuşların diğer kuşlar ile
veya doğal hayattakilerle
teması engellenmelidir. Kuş alırken tanınmış, sertifikalı satıcılardan alınmalı, yeni alınan kuş-
lar en az 1 ay diğer kuşlardan ayrı barındırılma-
lıdır. Özellikle Salmonella gibi mikroorganizma-
ların taşıyıcısı olan fare ve rodentlerden uzakta
tutulmalıdırlar. Gerekmedikçe
diğer kuş çiftlikle-
rine gidilmemeli ve ziyaretçiler kontrol altına
alınmalıdır. Mümkünse kafesler kilitlenmeli- dir.Yemlik ve suluklar sık sık temizlenip dezen- fekte edilmelidir. Hastalık anında tüm ekipman ve altlıklar kaldırılıp, temizlenmeli, mümkünse
tütsüleme yapılmalı, hasta hayvanlar ayrı bir
bölmeye alınarak tedavi edilmelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder