19 Ekim 2018 Cuma

Frezya Yetiştiriciliği

Çok güzel kokulu çiçek açtığı için yetiştirilir. Frezyalar Iridaceae (İrisgiller veya süsengiller) familyasının bir cinsidir: Freesia. Çeşitli renklerde, katmerli, katmersiz 14 ana türü ve birçok kültivarları vardır. Eski türler daha güzel kokuludur.
Evde yetiştirilmesi, iyi derecede güneş alabilecekse mümkündür. Çiçeklendiği zaman direkt güneşten korursanız çabuk solmaz. Çiçekler geçince tekrar iyi güneş almalı. Veya balkonda yetiştirip çiçek açtığı zaman evde misafir edeceksiniz. Bütün evi mis gibi kokutur.
Bahçede frezya: Kış soğuklarına dayanıklılıkları türüne göre -6°C ile -12°C dereceler arasında değişir. Buna göre frezya soğanlarını ne zaman dikeceğinizi bilmelisiniz. kışın çok hafif don olayları görülen yerlerde sonbaharda dikilir. Karasal iklim olan yerlerde ise ilkbaharda laleler çiçek açtıkları zaman, glayöl soğanları ile aynı zamanda dikilmelidir. Soğanları 5 cm derine gömün. Aralarında 6 – 7 cm mesafe olsa iyi olur.

Frezya, yaprakları ve çiçekleri..
Saksıda frezya yetiştirmek
Ne zaman dikeceğinizi yukardaki gibi saptayın. Soğanları birkaçını küçük bir saksıya dikebilirsiniz. Aralarında 5 santim mesafe bırakmalısınız. Saksı kenarı ile de o kadar mesafe olmalı. En üst uç kısımları toprağın 5 cm altında kalacak şekilde dikeceksiniz. Saksı çok iyi güneş alan bir yerde bulundurulmalıdır. Dolayısıyla da saksı toprak saksı veya seramik saksı olacak.
Toprağı iyi bir bahçenin verimli ve suyu iyi süzdüren toprağına biraz eski sığır gübresi karıştırarak hazırlayın. Eğer ev içinde yetiştirecekseniz toprağa 1/4 oranında ponza taşı karıştırmalısınız.
Bahçede, balkonda veya ev içinde iyi güneş alması şart. Güneşli yeriniz yoksa frezya yetiştirmeyi hiç düşünmeyin.
Sulama: Çiçek açana kadar toprağı hafifçe kuruyunca sulayacaksınız. Çiçekler açtıktan itibaren sulama sıklığını azaltın. Yapraklar sararınca artık sulamayın bırakın sağlıklı bir şekilde kurusunlar.
Frezyalar çiçekleri geçtikten birkaç hafta sonra kurur. Bu sırada gelecek yıl için irili ufaklı birçok soğan oluşturmuştur. Kuruyan soğanları ister sökün isterseniz saksısıyla beraber serin bir yerde saklayın. Soğanları yeniden dikeceğiniz zaman yukarda anlattığım gibi yeni toprak kullanın. Yavru soğanları ayırın onları ayrı yetişkinleri ayrı yerlere dikin.

Çoğaltılması: Yavru soğanları ayırmakla çoğaltılır. Bunlar ikinci veya üçüncü yılda çiçek açacak olgunluğa gelirler. Tohumlarını ekerek de çoğaltabilirsiniz çabuk büyürler ikinci veya üçüncü yıl çiçek açarlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder