25 Ekim 2018 Perşembe

Güney Karaman Koyunu

Güney Karaman Koyunu’nun ana vatanı Türkiye’dir. Ülkemizde yoğun olarak yetiştirilip yayılımı yapılan bölgelerimiz Gaziantep, Antalya, Mersin ve Hatay’dır. Güney Karaman Koyunu kombine bir ırktır, et ve süt için yetiştirilir. İlkbaharda 2000 – 2500 m yükseklikteki yaylalarda otlatılırken kışları Toros Dağları’nın eteklerinde yayılırlar. Güney Karaman Koyunu genel itibari ile açık havada yetiştirilirler.Ancak kış mevsiminde geceletilmek ve yağışlardan korumak amacıyla basit barınaklarda bekletilirler.

Görünüm Özellikleri

  • Küçük yapılı bir ırktır.
  • Kızıl,kahverengi,gri,beyaz ve siyah renklerde bulunabilmektedir.
  • Siyah renkliler ileriki yaşlarda kırçıllaşmaktadır.
  • Koçlar boynuzlu, koyunlar nadirde olsa boynuzludur.
  • Kuyrukları yağlıdır.
  • Kuyruğun uç kısmı asağı yönde sarkık şeklindedir.

Verim Özellikleri

  • Canlı Ağırlık Erkek 50 – 70 kg
  • Canlı Ağırlık Dişi 40 – 55 kg
  • Doğum Ağırlığı Erkek 4,2 kg
  • Doğum Ağırlığı Dişi 3,6 kg
  • Günlük Canlı Ağırlık Artışı 275 gram
  • Süt Verimi 25 – 30 kg
  • Laktasyon Süresi 150 gün
  • Yapağ Verimi 2,7 kg
  • Damızlık Yaşı 18 ay
  • Kuzu Verim Oranı 1,0

Irka Özgü Ayırıcı Özellikler

  • Kurak ve sıcak iklimlere çok dayanıklı bir ırktır.
  • Sürü adaptasyon yeteneği çok iyidir.
  • Uzun yollara dayanıklıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder