Korunga
ülkemizde eskiden beri tarımı yapılan
iyi bir baklagil yem bitkisidir.Yeşil ve ya kuru ot olarak çok kuvvetli ve
besleyici bir bitkidir.Hayvanların karnını şişirmez.Korunga yüksek
lezzetlilik,değerli protein gibi özellikleri ile yararlı olan çok yıllık bir
bitkidir.
Bütün hayvanların gelişmesini büyümesini sağlar,verimini
arttırır. Bir çok kültür bitkisinin yetişemediği kıraç ve kuru toprakların
değerlendirilmesinde korunga önemli bir yem bitkisi olarak kullanılmaktadır.
Diğer baklagiller gibi toprağı azotça zenginleştirir. Kuvvetli kökleri ile alt
katmanlardaki bitki besin maddelerini ve suyu yukarı çeker.
TOPRAK VE İKLİM İSTEKLERİ:
Toprak
yönünden fazla seçici değildir.
Kıraç,yüzlek ve fazla verimli olmayan toprakları iyi
değerlendirir.Ilıman kuşakta ve orta dereceli nemli yerlerde iyi
gelişir.Kuraklığa dayanıklıdır.Fideleri soğuğa dayanıklı değildir.Ancak olgun
bitkiler soğuğa çok dayanıklıdır.
TOPRAK HAZIRLIĞI VE EKİM ZAMANI:
Korunga
yabancı otlardan iyice temizlenmiş ve iyi hazırlanmış bir tohum yatağı
ister.Tohum yatağı düz bastırılmış ve kesekleri iyice ufalanmış olmalıdır.Çapa
bitkileri toprağı zararlı otlardan temizledikleri için korunganın bunlardan
sonra ekilmesi iyi sonuç verir.Derin yapılı kireçli topraklar korunga tarımına
çok elverişlidir
Sonbaharda ekilecekse toprağı ilkbaharda
hazırlanır.Sonbaharda vakitlice üstüne ilk yağmur yağacak kadar erken ekim
yapılır.Böylece bitkiler kışa kadar gelişmiş olurlar.Bunlar kışı geçirdikten
sonra ürün verirler.İlkbaharda ekilirse o yıl tohumlar çimlenir,fideler gelişip
tutunmuş olur.Yazın ürün alınmaz.
EKİM VE BAKIMI:
Korunga
ekiminde 5-6kg/da tohum yeterlidir.Ekim Derinliği 1,5-2 cm yi geçmeyecek
şekilde olmalıdır.Korunga Ekim,Kasım ayı içerisinde ekilebilir.
Yurdumuzda
ıslah edilmiş korunga çeşidi yoktur.Ekimde normal tahıl ekim makineları
kullanılır.Ot üretimi için sıra aralığı suluda 15-20 cm,kıraçta ise 40-60 cm
olmalıdır.Yurdumuzda tohum üretimi için 60-100 cm ara ile ekilmesi önerilir.
Kıraç korunga ekiminde 1-3 kg/daN,5 kg/
P2o5 li gübre vermek yeterlidir.İkinci yıldan sonra gübre
vermek gerekmeyebilir.
OT ÜRETİMİ:
Kurak
koşullarda ilk ekim yılında bitkiler fazla gelişmediğinden ot ve tohum ürünü
alınmaz.Bitkiler ikinci yılın ilkbaharında hızlı gelişmeye başlar.
Korunganın%50-%100 çiçeklenme devresinde biçilmesi önerilmektedir.
Kıraç koşullarda çiçeklenme başlangıcı,sulanabilen yerlerde
ise tam çiçeklenme devresinde tam biçilmesi önerilir.
Korunga
kıraçta her yıl biçim verir.Normal koşullarda ve zamanında biçilen
korungalıktan 1 ton yeşil ot veya 250-350kg/da kuru ot alınır.Korunga kıraçta
3-4 yıl yaşar. En bol verim ikinci ve üçüncü yıl alınır,4. yıl çok
seyrekleşir.Bu yüzden en iyisi 3. yılın sonunda bozup yerine buğday,Arpa
ekilmelidir.
TOHUM ÜRETİMİ:
Korunga
tohum üretimi için kıraçta ve suluda yetiştirilebilir.Korunga meyvelerinin
büyük bir bölümü kahverengine dönüştüğünde hasat yapılmalıdır.Tohum Hasadı
doğrudan biçerdöverlerle yapılabilir.
İlk yıl Kıraca ekilen
tarlalarda çok az çiçeklenme görülür. Esas tohum ürünü ikinci yıldan alınır.
HARMAN
Tohum
kaybını azaltmak için sabah çiğinde biçilmelidir. Biçerdöverlerle hasat edilen
tohumlar nemli ise serilip kurutulmalıdır. Kurutulan tohumlar tohumlar
temizlenip çuvallanarak ambarlara kaldırılmalıdır.
Korunga
tohumu serin ve kuru yerde saklanmalı, kurutmadan ambarlanmamalıdır. Uzun süre
bekletilen tohumlar çimlenme gücünü
kaybederler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder