30 Aralık 2013 Pazartesi

MÜRDÜMÜK TARIMI






Mürdümük Bütün Anadolu’da yetişir. Çayır ve Meralarda  20-60 cm boylarında, beyazımsı-pembe veya mavimsi renkli çiçekler açan, bir yıllık otsu bitki. Yapraklar uçta sülük şeklinde, iki yaprakçıklı ve tüysüzdür. Çiçekler kelebek şeklinde uzun saplı ve tek tek bulunurlar. Bitki ak burçak olarak da bilinir. Daha çok hayvan yemi olarak yetiştirilir. Tarlalarda yabani ot olarak da bulunmaktadır.

Kullanıldığı Yerler

Bitki, çiçekliyken biçilir ve hayvan yemi olarak kullanılmak üzere kurutulur. Tohumları hayvanlar ve insanlar için zehirlidir. Tohumlarının uzun zaman ve fazla yenmesi insanlarda ’lathyrism’ hastalığına sebep olur.

İklim ve Toprak İsteği

İklim ve toprak isteği bakımından fazla seçici değildir. Ülkemizin rakımı yüksek yerler hariç hemen her yerinde yetişir. Fide dönemi hariç soğuğa dayanıklıdır. -6 C ye kadar soğuğa dayanabilmektedir. Genel olarak nemli ve ılıman iklimlerde iyi gelişme gösterseler de, kuraklık artınca verim düşer.

Ekim Zamanı

İklim ve hava koşullarına bağlı olarak kışları çok sert geçmeyen yerlerde sonbaharda yağışlardan sonra Ekim ortası – Kasım ortasıdır. Genel olarak erken ekilmesi verimi artırır.

Ekim Tekniği

Mürdümük için toprağın bir defâ işlenmesi yeterlidir. Ekimi Memleketimizde serpme olarak yapılır. Ancak makina ile sıraya da ekim yapılabilir. Dönüme  8-10 kilo tohum sarf edilir. Tohum ekildikten sonra tırmıkla toprağa gömülür. Tohumları küçük olduğundan pek derine gömmemelidir. Ekim Derinliği 3-4 cm geçmemelidir. Yetişme süresince herhangi bir bakıma ihtiyaç duyulmaz. Ancak yabancı ot kontrolü yapılmalıdır.

Gübreleme

Toprak analizlerinin yapılamadığı veya ön bitkide az gübre kullanıldığı durumlarda 6-7 kg/da etkili madde fosfor (P2O5) ile, çıkıştan sonra bitkilerin daha iyi ve hızlı gelişmesini sağlamak amacı ile de dekara 2-3 kg/da etkili madde amonyum sülfatın diskaro altına verilmesi yerinde olur. Atılacak gübrelerin miktarı etkili madde yüzdelerinden hesaplanır.


Hasat Harman:

Mürdümük sık biter ancak fazla Boylanmaz. Yeşil ot üretiminde fiğ, % 25 çiçeklenme döneminden alt kısımlarda baklalar oluşuncaya kadar geçen süre içinde biçilmelidir. Yeşil ot üretiminde; genellikle % 25 çiçeklenme döneminde biçilir; kuru ot veya silaj elde edilmesi söz konusu olduğunda ise biçim için ilk baklaların tam dane doldurma dönemine kadar beklenebilir. Tohum üretimi için ise  Bitkilerin sarardığı ve alt baklaların kuruduğu zamanda hasada geçilir.  Hasat edilen mürdümük bitkileri kurutularak harman makinaları ile harman edilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder