31 Aralık 2013 Salı

Örtüaltı Sebze Yetiştiriciliğinde Biyolojik Mücadeleye İhtiyaç ve Potansiyel


Kimyasal tarım ilaçlarının 1950lerde üretilmeye başlanma ile zararlıların kolayca kontrol edileceği zannedilmişti. Fakat kısa sürede, ilaçların kullanımı ile ilgili problemlerin olduğu ık bir şekilde rüldü. Zarar cekler ilaçlara dayaklılık kazandı, çevre ve sağlık tehlikeleri belirlendi, hedef olmayan organizmalar olumsuz bir şekilde etkilendi ve zarar epidemileri oluştu. Bugün geleneksel tamda, gıda ve lif bitkilerinin hastalık, zarar ve yaban otlardan korunma hala temel olarak kimyasal pestisit kullanımına dayanmaktadır. Buna rağmen, tek başına klasik tarım ilaçlana bağımlılık sorgulanır hale gelmiştir. Bu elkitabında bahsedilen zarar netim taktikleri; dayak bitki kullanımı, kültürel ntemler ve Biyolojik Mücadele (BM) gibi kimyasal olmayan mücadele ntemlerini teşvik etmektedir. Pestisitler yalnızca ekonomik zara önlemek için son çare olarak kullanılmalıdır.


Sebzelerdeki kimyasal pestisit alternatiflerine olan ihtiyaç, diğer tarım  ürünlerine  göre  daha  acildir.  Çünkü  sebzeler  ekonomik  önemi



az olan ürünler olduğu için, yeni bir kimyasal ilacın ruhsatlandırılmaihtimali daha azdır. Birçok önemli sebze zararlı pestisitlere dayaklılık kazanmışr. Aynı zamanda, küçük çapta ve çok çeşitli sebze yetiştiriciliği, özellikle taze sebze üretimi, yüksek oranda halkın görebileceği yerlerde yapılmaktadır. Pestisit uygulamala çoğunlukla rülmekte ve komşular aranda tartışmalara neden olmaktadır. İlaçlara ihtiyacı azaltacak tedbirler bu tartışmala azaltacağı gibi, potansiyel pazarlama avantajları da sağlayacakr.


Tüm sebze zararlılarının doğal düşmanı varr. Bunlar; avcılar (predatörler), asalaklar (parazitoitler) ve hastalık etmenleridir (patojenler). Av olan uğur (gelin) cekleri, serbest yaşar ve ömrü boyunca çok sayıda av tüketirler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder